Ako variť kutya a kedy ju nosiť: tradície a starý naš krajan recept

Povieme vám, ako uvariť kutyu z pšenice – aké zrno vziať a či ho treba namočiť.

Ako správne variť kutya / depositphotos.com

Kutya – hlavné rituálne jedlo na Vianoce. Predpokladá sa, že spolu s uzvarou musí nevyhnutne stáť na svätojánsky večer a na štedrovečernom stole, pretože kutya je hostiteľka a uzvara – hostiteľ. Ako uvariť kutyu z pšenice podľa starého ukrajinského receptu, ako aj to, kedy sa kutya nosí, vám povieme nižšie.

Ako pripraviť kutya na Vianoce – recept s pšenicou

V súčasnosti sa kutya často pripravuje na báze ryžových alebo perličkových knedlí, ale v autentickom recepte sa jedlo pripravuje z pšenice. Varí sa, potom sa pridáva sparený a strúhaný mak s medom, orechmi a v modernom prevedení aj sultánky a iné sušené ovocie. Podáva sa s ouzvarom.

Vianočná kutya

Zloženie:

  • pšenica – 1 šálka* ;
  • voda – 1 liter (4 šálky);
  • maslo – 50 g;
  • soľ – podľa chuti;
  • orechy (lúpané) – 100 g;
  • mak – 100 g;
  • voda – 200 ml;
  • cukor – 100 g;
  • med – 100 g.

*Sklenený pohár na 250 ml.

Pre ouzvar:

  • voda – 1,5 litra;
  • sušenie (sušené jablká a hrušky) – 250 g;
  • sultánky – 50 g;
  • med alebo cukor.

Ako uvariť pšenicu na kutya

Môžete to urobiť dvoma spôsobmi – s namáčaním alebo bez neho. Namáčanie pšenice je potrebné, ak ide o tvrdú pšenicu – tak to robili naši predkovia (mimochodom, taká pšenica je chutnejšia a zdravšia).

Pšenicu treba dobre umyť, zaliať vodou (1:4) a nechať 10-12 hodín odstáť. Po scedení vody ju opäť zalejeme v rovnakom pomere, osolíme a varíme na miernom ohni asi hodinu – kým je hotová (zrná začnú praskať). Ak je pšenica hotová, ale tekutina zostáva, môžete zrno hodiť na cedidlo a nechať odkvapkať. Potom pridajte rozpustené maslo.

Ako uvariť pšenicu na kutya bez namáčania

Je potrebné vziať mäkkú pšenicu alebo leštenú pšenicu (zvyčajne sa predáva zabalená vo vreckách v hotových vianočných súpravách na kutyu). V prípade potreby ju treba umyť, zaliať vodou, osoliť a variť, kým nie je hotová. Pridáme rozpustené maslo.

Tvrdá pšenica sa môže variť aj bez namáčania, ale jej varenie bude trvať dlhšie.

Ako si pripraviť mak na kutya

Mak je potrebné najprv spariť – zaliať vriacou vodou a nechať odstáť. Potom vodu scedíme a pomelieme v mažiari na makové mlieko. Do maku pridáme med a cukor a dobre premiešame.

Oriešky nahrubo nasekáme, v prípade potreby ich môžeme opražiť.

Na prípravu súzvaru je potrebné zaliať sušené ovocie vodou a nechať ho zovrieť, pridať cukor, potom vychladnúť a pridať med.

Do uvarenej pšenice pridáme makovú omáčku, navrch nasypeme orechy. Pri podávaní pridáme do kuty niekoľko lyžíc uzvary.

Kedy nosiť kutya 2024

Kutya sa jedáva v predvečer Vianoc – na svätý večer. Podáva sa krstným rodičom, starým rodičom, niekedy aj synovcom a iným príbuzným. Okrem kutya sa dáva chlieb a iné výrobky (podľa vlastného uváženia). Počas pozdravu sa zvyčajne hovorí:

Dobrý večer! Svätý večer! Matka a otec poslali večeru!

Večerníčkom – tým, čo priniesli kuťu – sa na oplátku dávajú sladkosti, ovocie, peniaze, krstným deťom – darčeky.

Predtým sme vám povedali, čo by ste mali uvariť na Nový rok 2025.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Centrum pre deti a rodiny Kolíňany