Ktoré obilniny sú užitočné a ktoré je lepšie odmietnuť – dozviete sa na stránkach My.
Kaša bola dlho považovaná za základné jedlo na stole, často dokonca nahrádzala chlieb, okrem toho bola jediným stabilným zdrojom všetkých užitočných látok.
Výhody obilnín boli nepopierateľné, ale ryža bola drahá a pohánka sa považovala za sviatočné jedlo. Zato ovsa, jačmeňa, prosa, pšenice a raže bolo dostatok. Obilniny sa nevarili, ale varili v pare v rúre, pretože to bolo zdravšie.
Takto uvarená kaša zachovávala všetky potrebné vitamíny a minerály, odstraňovala toxíny a škodliviny, normalizovala krvný tlak a hladinu cholesterolu a podporovala chudnutie.
Ryžová kaša
Obilniny, ktoré sa na celom svete spájajú s Východom, sú jedným z najúčinnejších prostriedkov na riedenie. Obilniny obsahujú „pomalé“ sacharidy, ako aj nevyhnutný súbor vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako napr: zinok, horčík, draslík, vápnik a fosfor. Ryža odstraňuje z tela prebytočnú vodu a toxíny a vegetariánom môže nahradiť mäso. Ryžová kaša je vhodná pre tých, ktorí majú problémy s tráviacim traktom, pretože má fixačný účinok. Ak nemáte žalúdočné problémy, môžete jesť ryžu so zeleninou.
Denná norma ryže je 150 gr a za najužitočnejšiu zo všetkých druhov ryže sa považuje hnedá.
Predtým sme vám povedali, ako uvariť ryžovú kašu.
Pohánková kaša
Pohánka – výhody obilnín / Foto: depositphotos
Rovnako ako ryža odstraňuje z tela toxíny, nadbytočný cholesterol a ťažké kovy. Medzi ostatnými obilninami sa považuje za rekordéra v obsahu železa, takže posilňuje kosti. Táto kaša lekárov ju odporúčajú diabetikompretože pohánka má nízky glykemický index – vplyv potravín na hladinu cukru v krvi. V tomto prípade sa rovná 50-55 jednotkám. V zložení pohánkových krúp sú prítomné vitamíny A, E a Ba mikroživín: draslík, horčík, zinok a fosfor.
Pohánka pomáha znižovať krvný tlak, je ľahko stráviteľná v tele a posilňuje imunitný systém. Pohánka sa môže variť s vodou alebo mliekom.
Ovsená kaša
Obilniny, ktoré všetci odborníci na výživu odporúčajú jesť na raňajky. Obsahuje veľa vlákniny, takže vyplavuje cukor z krvi a odstraňuje toxíny. Vo svojom zložení má draslík, vápnik, horčík, jód, fluorid. a ďalšie užitočné stopové prvky. Normalizuje tráviaci proces. Ovsené vločky sú potrebné pre tých, ktorí trpia cukrovkou alebo dnou, ako aj pre tých, ktorí majú ochorenie pečene.
Ovsené vločky na raňajky sú zárukou zdravia nielen pre vlasy a nechty, ale aj pre stabilnú funkciu štítnej žľazy.
Prosná kaša
Výhody prosnej kaše pre telo / depositphotos.com
Táto obilnina je prakticky nespracovaná, takže obsahuje neporušenú vlákninu. Odporúča sa na pravidelné užívanie ľuďom s cukrovkou a ochoreniami kardiovaskulárneho systému. Má vo svojom zložení užitočné minerálne látky: meď, horčík, draslík, mangán, železo a zdravých sacharidov. Odstraňuje z tela toxíny, škodliviny a ťažké kovy. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí cievy.
Jedným z jasných prínosov prosnej kaše je vysoký obsah vitamínu D, ktorý posilňuje vlasy a nechty a pomáha v boji proti avitaminóze.
Tu je niekoľko tipov, ako pripraviť prosnú kašu ako prílohu.
Kaša
Najkontroverznejšia obilnina. V detstve sa ňou mnohí z nás kŕmili a tvrdili, že je prospešná z hľadiska priberania na váhe. Manka je vysoko kalorická, takže s jej pomocou môžete naozaj pribrať niekoľko kíl. Okrem toho ju možno jesť aj pri rotavírusovej infekcii alebo otrave, najmä ak sa krupicová kaša varí na vode, nie na mlieku. Má pozitívny vplyv na stav vlasov a nechtov, posilňuje imunitný systém a nervový systém. Nemala by sa však konzumovať častejšie ako dvakrát týždenne.
Krupica sa okrem toho úplne očistí a pomelie, vyplavuje z tela vitamín D. To zdôrazňujú aj detskí terapeuti, keď odpovedajú na otázku: „Je krupica pre deti vhodná?
Kukuričná kaša
Pôsobí na organizmus pozitívne aj negatívne. Obilniny sú bohaté na vlákniny a aminokyseliny a obsahuje tiež železo и kremík. Detoxikuje organizmus a zlepšuje nervový systém. Znižuje tvorbu plynov v krvi a nevytvára kvasenie v žalúdku. Takže jedlá z kukuričnej kaše sa budú páčiť tým, ktorí chcú mať štíhly pás.
Obilniny zvyšujú imunitné reakcie organizmu, ale rýchlo sa trávia, čo škodí hmotnosti.
Perlová a jačmenná kaša
Odborníci na výživu odporúčajú tieto dva druhy obilnín tým, ktorí neustále bojujú s nadbytočnými kilogramami alebo sú nútení držať diétu zo zdravotných dôvodov. Obsahujú totiž špeciálnu látku – lyzínktorý je schopný ničiť vírusy a mikróby. Lyzín tiež prispieva k rýchlej tvorbe kolagénu, čo sa odráža na stave pokožky. Rovnako ako takmer všetky uvedené kaše, aj perlovka a jačmeň obsahujú vlákninu, ktorá z tela odstraňuje toxíny a škodliviny.
Rozdiel medzi perlovkou a jačmennou kašou je v tom, že prvá sa pripravuje z tých istých jačmenných zŕn, len vopred spracovaných. Perlová kaša v multicookeri nie je o nič horšia ako tá, ktorá sa varí na sporáku. Takéto krúpy môžete variť podľa vlastného uváženia.