Možno ste si neuvedomili, že v mrazničke nemôžete uchovávať niektoré potraviny, ktoré sa na prvý pohľad zdajú byť pri teplotách pod bodom mrazu bezpečné.
Ak chcete správne skladovať potraviny, mali by ste poznať niektoré nsy / koláž s fotografiami depositphotos.com a My (Serhiy Chuzavkov)
Ľudia sa často učia metódou pokusov a omylov, ale niekedy je lepšie jednoducho sa poučiť zo skúseností iných ľudí, napríklad pokiaľ ide o to, aké potraviny by sa nemali zmrazovať – takto môžete ušetriť veľa času a peňazí.
Počas procesu zmrazovania potravín sa vlhkosť v potravinách mení na kryštáliky a z tohto dôvodu sa ničia bunkové steny. Dôsledky môžete jasne vidieť po rozmrazení niektorých potravín – namiesto dokonale konzervovaných potravín môžete získať niečo podobné zemiakovej kaši.
My sa rozhodol zozbierať TOP 20 výrobkov a jedál, ktoré by ste rozhodne nemali posielať do mrazničky. Rozhodli sme sa rozdeliť výrobky do rôznych kategórií – zelenina, ovocie, bylinky a hotové jedlá.
Ktoré hotové jedlá by sa nemali zmrazovať
Niekedy sa zdá dosť rozumné uvariť veľa jedla a zamraziť ho, aby ste ho v náročný deň mohli jednoducho vytiahnuť a nemuseli sa starať o to, čo bude na raňajky, obed alebo večeru. Ale nie vždy to funguje. Ukazuje sa, že v mrazničke nemôžete zamraziť napríklad „mliečne výrobky“:
- jogurt (oddelí sa, stane sa nechutným);
- kyslá smotana (uvoľňuje sa srvátka);
- majonéza (oddelí sa, už nie je hustá);
- mlieko (stráca chuť a môže sa začať rozpadať);
- mäkké syry (strácajú chuť).
Ak napríklad dáte bryndzu do chladničky a potom ju rozmrazíte, namiesto obvyklého výrobku môžete získať nevýrazné hrudky.
Čo sa nedá skladovať v mrazničke z hotových jedál:
- cestoviny (strácajú chuť aj vzhľad);
- želé a pokrmy, ktoré obsahujú želatínu, ako sú cholodets alebo bisque;
- strúhanka (už nie chrumkavá);
- jedlá s majonézou, jogurtom, kyslou smotanou, bryndzou alebo mäkkými syrmi;
- mliečne alebo syrové polievky.
Ak dáte pokrmy so želatínou do mrazničky, môže sa stať, že po rozmrazení získate len hustú tekutinu.
Prečo by sa ryby a mäso nemali opätovne zmrazovať
Ak sa ryba alebo mäso už riadne rozmrazilo (počas rozmrazovania by ste ich mali nechať v chladničke), mali by ste ich hneď uvariť. Varenie radšej neodkladajte a tieto potraviny po rozmrazení neposielajte späť do mrazničky, pretože sa v nich môžu množiť rôzne baktérie, ktoré môžu človeku ublížiť.
Ktorá zelenina by sa nemala zmrazovať
Celá zelenina, ktorá obsahuje veľa tekutiny, by sa nemala zmrazovať, pretože po rozmrazení nebude rovnaká.
Akú zeleninu by ste nemali zmrazovať v mrazničke:
- cuketa (cuketa);
- uhorky;
- paradajky;
- zemiaky;
- baklažány.
Niektoré hostiteľky radia nakrájať vodnatú zeleninu nadrobno a potom ju zamraziť a poslať do jedál bez rozmrazovania.
Ktoré ovocie by sa nemalo zmrazovať
Situácia s ovocím je rovnaká ako so zeleninou – veľké a šťavnaté ovocie by sa nemalo zmrazovať celé:
- jablká;
- melóny;
- melóny.
Ak jablko naskladáte do mrazničky, môže sa vám po rozmrazení „roztlačiť“.
Aké bylinky by sa nemali zmrazovať
Niektoré zelené bylinky sa posielajú na zmrazenie pod touto podmienkou – sú jemne nasekané, úhľadne usporiadané a potom sa bez rozmrazovania pridávajú do jedál pri varení. Takto sa dá postupovať napríklad pri kôpri alebo petržlenovej vňati. Existujú však niektoré rastliny, ktoré by sa nemali zmrazovať:
- šaláty;
- rukola.
Taktiež nie je dobrý nápad dávať listy bielej kapusty do mrazničky.
Už skôr My napísal, aké ovocie a zeleninu nemožno skladovať vedľa seba.