Ako pripraviť dokonalé vyprážané zemiaky s kôrkou a čo by ste do nich nikdy nemali dávať, sa dozviete v článku My.
Dokonalé vyprážané zemiaky / foto depositphotos.com
Vyprážané zemiaky – to je najjednoduchšie a najdostupnejšie jedlo, aké si možno predstaviť. Avšak pri všetkej jednoduchosti prípravy a dostupnosti ingrediencií si aj toto jedlo nesie niekoľko tajomstiev.
Predtým sme hovorili o tom, aké zemiaky sú najzdravšie, a dnes sa podelíme o triky ich prípravy.
Dokonalé vyprážané zemiaky – hlavné tajomstvo
Začnime tým, že nie všetky zemiaky sa dajú smažiť. Odrody s vysokým obsahom škrobu nie sú vhodné na vyprážanie, pretože takéto zemiaky nedržia tvar, t. j. v procese varenia získate na panvici zemiakovú kašu, nie vyprážané zemiaky.
Ak nechcete, aby vaša príloha mala nechutnú chuť, v žiadnom prípade sa nedávajte do nej cibuľu. Takúto zeleninu mnohí ľudia milujú, ale nesie so sebou nebezpečnú nsu – môže sa pripáliť a pokaziť dojem z večere. A tu je môžete pridať cesnak – dokonale ladí so zemiakmi a dodáva im pikantnú chuť.
Nezabudnite, že zemiaky by sa mali smažiť len pod zatvoreným vekom. Bez pokrievky sa pokrm uvarí nerovnomerne a časť zemiakov zostane surová alebo sa pripáli. Zemiaky nikdy nesmažte na vysokom ohni. Zelenina potrebuje čas na uvarenie. Za 15 až 20 minút vám vysoká teplota pokrm úplne zničí.
No a nakoniec, aby ste z obyčajných vyprážaných zemiakov urobili majstrovské dielo, musíte poznať niekoľko osvedčených receptov.
Pečené zemiaky s cibuľou za 20 minút
- Zemiaky – 1 kg.
- Cibuľa – 200 gr.
- Rastlinný olej – 50 ml.
- Soľ – podľa chuti.
- Mleté korenie – podľa chuti.
- Vavrínový list – 2 ks.
- Korenie – 3-4 ks.
- Cesnak – 2-3 strúčiky.
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Nakrájanú zeleninu zalejte studenou vodou a nechajte 10-15 minút odstáť. Je to potrebné, aby sa zo zemiakov uvoľnil prebytočný škrob. Ak sa to neurobí, výrobok sa počas varenia začne rozpadávať.
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Do panvice nalejte niekoľko lyžíc rastlinného oleja a dajte ju na stredný oheň. Zemiaky vyberte z vody, položte ich na papierovú utierku a nechajte ich odkvapkať. Zeleninu pošlite na panvicu. Prikryte pokrievkou a smažte na strednom ohni 5 až 10 minút. K zemiakom pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ, hrášok, mleté korenie. Zemiaky jemne premiešajte, prikryte pokrievkou a smažte do mäkka. Niekoľko minút pred dokončením zemiakov pridajte nasekaný cesnak. Pred podávaním môžeme vyprážané zemiaky posypať čerstvým kôprom.
Smažené zemiaky s lesnými hubami / foto depositphotos.com
Chutné vyprážané zemiaky s hubami
- Zemiaky – 1kg.
- Cibuľa – 200 gr.
- Huby – 400 gr.
- Soľ – podľa chuti.
- Korenie – podľa chuti.
- Rastlinný olej – 50 ml.
- Vavrínový list – 2 ks.
- Mleté korenie – 0,5 lyžičky.
Na tento pokrm je lepšie použiť čerstvé huby. Optimálna možnosť – šampiňóny alebo lesné hríby. Ideálne sú kuriatka, masliaky alebo opiáty. Mrazené huby radšej neberte, pretože dajú príliš veľa tekutiny a nakoniec dostanete dusené, nie vyprážané zemiaky.
Zeleninu ošúpte, umyte a nakrájajte na slamky. Huby umyte a nakrájajte na plátky. Nakrájajte cibuľu. Na rastlinnom oleji orestujeme cibuľu a huby. Po 10 – 15 minútach huby vyberieme na tanier a do tej istej panvice vložíme nakrájané zemiaky. Pridajte rastlinný olej a zemiaky smažte pod zatvorenou pokrievkou, kým nie sú hotové. Vložte bobkový list, soľ a korenie. Osmažené huby a cibuľu pridajte k zemiakom 5-7 minút pred ich dokončením. Premiešajte, pokrm smažte ďalších 5 minút a vypnite varnú dosku.
Pred podávaním vyprážané zemiaky s hubami ozdobte čerstvými bylinkami. Je lepšie podávať s kyslou smotanou alebo kyslou omáčkou.
Klasické vyprážané zemiaky s kôrkou
- Zemiaky – 800 gr.
- Maslo – 50 gr.
- Rastlinný olej – 50 ml.
- Soľ – podľa chuti.
- Korenie – podľa chuti.
- Múka – 100 gr.
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na tyčinky alebo plátky. Nakrájanú zeleninu zalejte studenou vodou a nechajte 10 minút odstáť, aby sa odstránil prebytočný škrob. Po 10-15 minútach položte zemiaky na papierovú utierku a utierajte, kým sa neodstráni všetka tekutina. Osušené zemiaky preložte do hlbokej misy. Pridajte múku, soľ a mleté korenie. Zemiaky dôkladne premiešajte s múkou.
Do rozohriatej panvice nalejte rastlinný olej a hneď pridajte maslo. Keď sa olejová zmes rozpustí, pošlite na panvicu zemiaky. Zemiaky smažte na strednom ohni bez pokrievky a len v jednej vrstve. Ak bude zemiakov veľa, budete musieť panvicu prikryť pokrievkou a v takom prípade sa kôrka nevytvorí.
Smažené zemiaky na nový spôsob / foto depositphotos.com
Smažené zemiaky na nový spôsob – recept z jedálneho lístka reštaurácie
- Zemiaky – 800 gr.
- Údené klobásy – 300 g.
- Cibuľa – 100 gr.
- Rastlinný olej – 50 ml.
- Vavrínový list – 2 ks.
- Mleté korenie – podľa chuti.
- Ostré korenie – podľa chuti.
- Cesnak – 2-3 strúčiky.
- Kyslá smotana – 200 ml.
- Čerstvý kôpor – 50 gr.
- Tvrdý syr – 200 g.
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na kolieska. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubé polkruhy. Do panvice nalejte rastlinný olej a dajte ju na stredný oheň. Do panvice vložte zemiaky, prikryte pokrievkou a smažte 10 minút. Pridajte soľ, korenie, bobkový list a nakrájanú cibuľu. Premiešajte a pridajte údené klobásy nakrájané na kolieska. Smažte, kým nie sú zemiaky úplne uvarené.
Nastrúhame tvrdý syr a zmiešame s kyslou smotanou. Pridáme prelisovaný cesnak. Upozornenie: Ak máte panvicu s kovovou alebo odnímateľnou rukoväťou – pokračujte vo varení v nej. Ak máte panvicu s plastovou rukoväťou, preložte zemiaky do formy na pečenie. Zemiaky zalejte omáčkou z kyslej smotany a syra a vložte ich na 20 minút do vyhriatej rúry. Pred podávaním posypte čerstvým kôprom.