Nečerstvé vajcia môžu spôsobiť nebezpečné ochorenia.
Ako skontrolovať čerstvosť vajec – tipy / : depositphotos.com
Lekári tvrdia, že konzumácia pokazených vajec, dokonca aj podrobených tepelnej úprave – riskantná záležitosť. V lepšom prípade dostanete miernu otravu jedlom so všetkými následkami, v horšom – budete musieť zavolať záchranku. Preto je dôležité vedieť, ako skontrolovať vajcia skôr, ako za ne zaplatíte.
Ako skontrolovať čerstvosť vajec v obchode – tipy a triky
Mnohí „odborníci“ radia, ako skontrolovať čerstvosť vajec vo vode – tvrdia, že surové vajce treba spustiť do tekutiny a sledovať, ako sa bude správať. Leží vodorovne – jeho vek je 2-3 dni, stojí zvisle, ale jedna z častí vykúka z vody – 14-20 dní (môžete pokojne jesť), a ak vyplávalo, vôbec nie je vhodné na konzumáciu.
Nie každý z nás má však možnosť ísť do obchodu s misou vody a takto vajíčka otestovať. Preto vám povieme, ako testovať čerstvosť vajec iným spôsobom:
- pretrepte – ak v ňom niečo šumí, nemali by ste si ho kupovať;
- skontrolujte – Škrupina by mala byť matná, hladká, bez prasklín a výkalov;
- kontrola svetla (baterka alebo lampa) – tmavý žĺtok znamená pokazený výrobok.
Ak máte náhodou nejaký vo vrecku. ultrafialová baterkaŠkrupina čerstvého vajíčka bude červená a čím dlhšie sa výrobok používa, tým je jeho farba svetlejšia.
Ďalšia možnosť, ako skontrolovať, či sú vajcia čerstvé, sa týka ich označovania. Výrobcovia, ktorí si cenia svoju povesť, ju vždy uvádzajú. D – ide o diétne, C – konzumné vajcia. Diétne vajcia majú vždy trvanlivosť 7 dní (pozrite sa na dátum výroby) a konzumné vajcia 25 dní, ale v chladničke je lepšie ich skladovať maximálne 20 dní.