Zistite, prečo sa General’s slanina považuje za najchutnejšiu a ako neurobiť chybu na trhu.
Prečo sa slanina volá Generálova slanina / : depositphotos.com, screenshot z Instagramu
Generálova masť je názov určitej časti bravčového jatočného tela, existujú 2 verzie o pôvode. Prvá je, že v minulosti si kvôli vysokej cene mohli takúto masť dovoliť len ľudia z vyšších stavov, vrátane generálov, a druhá, že samotná masť má vrstvy podobné generálskym náramenníkom.
Ako sa vyrába generálska masť – dôležité tajomstvo
Poľnohospodári tvrdia, že je dôležité rozpoznať General’s slaninu už pri nákupe, inak doma nezískate chutný výrobok. Po rozrezaní jatočného tela s hmotnosťou približne 100 kg sa spravidla získa len 5 – 6 kg sadla.
Pripomeňte si, aká je najchutnejšia bravčová masť na trhu a na čo si dávať pozor pri nákupe:
- Mäkká, svetlá bravčová masť – z ošípanej chovanej na farme s použitím domáceho krmiva;
- koža je tiež mäkká a pružná, hnedej farby (vďaka tomu, že sa mäso vyškvarilo slamou);
- kúsky sa odrezávajú z chrbta ošípanej, čo je dôvodom malého množstva a vysokej ceny sadla.
Ak na trhu vidíte nažltlo sfarbenú bravčovú masť s tvrdou kožou a výrobok nemá slamenú chuť, je pravdepodobné, že vám predávajú časti jatočného tela diviaka, ktoré neboli správne spracované.
Ako vyrobiť všeobecnú masť – recept
Keď ste si kúpili dobrý kus slaniny, môžete si ju uvariť doma a získať tak nádhernú pochúťku. Povieme vám krok za krokom, ako nasoliť generálsku masť – recept od ukrajinského šéfkuchára Volodymyra Jaroslavského:
- bravčová masť – 1 kg;
- horčica – 60-70 g;
- mleté čierne korenie;
- mleté nové korenie;
- cesnak – 40-50 g;
- bobkový list – 5-6 ks;
- soľ;
- fólia;
- údená paprika;
- sójová omáčka.
Pripomeňte si, ako sa pripravuje generálova masť podľa tohto receptu.
Obvykle sa bravčová masť predáva už nasolená. Šéfkuchár preto odporúča namočiť ju na 4-6 hodín do vody so soľou (25 g soli na 1 liter vody). Potom bravčovú masť vyberte z vody a osušte ju uterákom. Masť potrite silnou horčicou, mletým korením a strúhaným cesnakom. Pridáme mletú papriku a sójovú omáčku.
Slaninu preložíme na polovicu s kožou zvonka, vložíme do nej bobkový list a necháme 4-6 hodín marinovať. Potom ho zabalíme do fólie a pošleme do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 40 minút. Rozbaľte fóliu a zistite, či je koža zhnednutá. Ak nie je dostatočne prepečená, nechajte masť ešte 10-12 minút pri teplote 200 stupňov Celzia.
V prípade, že sa vám nepodarí vyškvariť mäso, je potrebné, aby ste ho prepečli:
Vyberte ho a môžete ho jesť ešte horúci. S čiernym chlebom a chrenom chutí neuveriteľne!