Ukázalo sa, že je veľmi jednoduché zachrániť vajcia pred prasknutými škrupinami.
Niekedy vajcia prasknú, aj keď ich nevložíme do vriacej vody, ale do studenej vody / foto depositphotos.com
Stáva sa, že varenie a čistenie vajec prináša len sklamanie. Málokto má rád, keď vajíčka praskajú, a je jednoducho nereálne vyčistiť ich „krásne“, bez odtrhnutých kúskov bielkovín.
Predtým vám My povedal, v akej forme sú vajcia zdravšie a koľko ich môžete denne zjesť, teraz vám ponúkame, aby ste sa naučili, ako vajcia dokonale uvariť a prečo pri varení dávať do hrnca citrón.
Ako variť vajcia – základné pravidlá
Na varenie, ako aj na použitie v potravinách v akejkoľvek inej forme, však potrebujete len čerstvé vajcia. Odporúča sa ich vopred umyť. Vajíčka vložte do hrnca so studenou vodou (áno, áno, hádzať vajíčka do vriacej vody nie je dobrý nápad).
Ak chcete vajcia uvariť natvrdo, varte ich 4 až 5 minút. Ak chcete, aby boli vajcia mäkké, ale o niečo pevnejšie, predĺžte čas varenia na 6 minút. Vajcia na tvrdo by sa mali variť 7 minút, a ak chcete mať veľmi pevný žĺtok, varte ich 9 minút. Mnohí sa sporia o tom, ako správne variť vajcia a počítať čas. Ukazuje sa, že všetko je jednoduché – musíte to robiť od okamihu, keď voda zovrie.
Ako uvariť vajcia tak, aby nepraskli – hlavné a najjednoduchšie tajomstvo
Niekedy vajcia prasknú, aj keď ich nevložíme do vriacej vody, ale do studenej. Mnohé gazdinky už vedia, čo majú dať do vody pri varení vajec, ale nie vždy sa o toto tajomstvo podelia. Teraz však už žiadne tajomstvo neexistuje. Pomôže vám plátok citróna.
Citrón alebo citrónová šťava pri varení vajec zabraňuje vzniku prasklín na škrupine. Čistenie vajec po takomto varení je skutočným pôžitkom. Škrupiny sa ľahko a krásne odlepia, vajíčko je hladké a lesklé. Stačí do vody s vajíčkami vložiť plátok citróna alebo naliať trochu citrónovej šťavy a výsledok vás prekvapí.