Aké výrobky ukladať do mrazničky a ktoré z nich by ste tam nemali dávať – zistíte v materiáli My.
Čo nesmiete zamraziť – triky v mrazničke / depositphotos.com
Skúsené gazdinky už dlho používajú tento druh mrazenia – uvaria jedlá a potom ich zmrazia. Nie všetky výrobky však možno dať do mrazničky – niektoré sa len pokazia. My vám prezradí, čo by ste do mrazničky nemali dávať, a to ani napriek radám susedov.
Predtým sme hovorili o tom, čo sa môže skladovať v mrazničke.
Ktoré potraviny je škodlivé zmrazovať – ich zoznam
Mnohí naši občania vedia, že zmrazenie potravín je zaručený spôsob ich dlhodobého uchovania. Pre niektoré druhy zeleniny, ovocia a dokonca aj hotových jedál je však tento spôsob skladovania škodlivý.
Vajcia
Hovoríme výlučne o vajciach uvarených natvrdo – pri zmrazení škrupina praskne a voda v bielku zamrzne. Z tohto dôvodu sa do vnútra vajíčka môžu dostať nebezpečné patogénne baktérie. Aj keď vajce nepraskne a zostane neporušené, stále sa neodporúča ho jesť – bude mať „gumovú“ chuť.
Zelenina, ovocie, bobuľoviny a bylinky
Ale len tie, ktoré majú vodnatú štruktúru. Odborníci na výživu za takéto potraviny považujú melóny, uhorky, zeler a paradajky. Princíp je jednoduchý – čím viac vody je vo vnútri ovocia alebo zeleniny, tým je vyššia pravdepodobnosť, že sa po zmrazení vysuší a bude chutiť mdlo.
Rovnako je to aj s bylinkami – po rozmrazení sa petržlen, kôpor alebo koriander zmenia na surovú masu zelenej farby a stratia svoju pikantnú chuť.
„V prípade, že sa vám nepodarí vylúhovať zeleninu, je potrebné, aby ste si prečítali článok o zelenine:
Jedlá so želatínou, vyprážané jedlá
Nálevy, želé a cholody nemožno skladovať v mrazničke – želatína má tendenciu kryštalizovať pri nízkych teplotách, preto sa pri vyberaní takéhoto pokrmu z mrazničky pripravte na absenciu obvyklej chuti.
V mrazničke by sa nemali nechávať ani vyprážané jedlá – po roztopení prestanú chrumkať, stráca sa chuť aj aróma. Vyprážané jedlo dokonca po zmrazení stráca svoj atraktívny vzhľad a sivie.
Jogurty
Domácnosti, ktoré aspoň raz zmrazili mliečne výrobky, vedia, že pri nízkych teplotách menia svoju štruktúru. Jogurt sa zmení na heterogénnu hmotu s mliečnymi zrazeninami a po zmrazení sa už nedá konzumovať, s výnimkou pečiva.
Užitočná rada: nezabudnite, že ak plánujete akékoľvek potraviny zamraziť, použite vhodné nádoby, ako sú plastové nádoby alebo vákuové vrecká.