Aká môže byť ryža, čím je užitočná, ako si ju vybrať a kto by ju mal odmietnuť jesť.
Ktorá ryža je najzdravšia / depositphotos.com
Ryža je jednou z najobľúbenejších príloh. Možno ju podávať k mäsu a rybám, pridávať do polievky a variť z nej koláče. Tí, ktorí držia diétu, sa však ryžu boja jesť, pretože ju považujú za nezdravú a kalorickú. A zbytočne – poďme zistiť, aká ryža existuje, čím je užitočná, ako si ju vybrať a kto by mal ryžovú kašu odmietnuť.
Aká ryža je najzdravšia
Ryža môže byť okrúhla a dlhá, biela a parená, ako aj hnedá, červená a hnedá. Samotná obilnina je veľmi výživná a okrem sacharidov obsahuje aj bielkoviny a minerálne látky – draslík, vápnik, horčík, fosfor a má nízky obsah tuku. Užitočnosť ryže však závisí od jej spracovania. Pozrime sa na jednotlivé druhy.
Najobľúbenejšou ryžou je biela leštená ryža. V závislosti od odrody môže byť okrúhla alebo dlhá. Biela ryža je biela, pretože je očistená od vrchnej vrstvy – leštená. Takéto spracovanie umožňuje dlhšie skladovanie krúp a je ľahko stráviteľná. Zároveň však takáto ryža stráca niektoré užitočné látky – vlákninu, časť vitamínov skupiny B, minerály, antioxidanty.
Ak nemáte žiadne kontraindikácie a nedržíte diétu, potom môžete leštenú ryžu bezpečne konzumovať. ryža má najviac vitamínov skupiny B (ktoré sa nenachádzajú v žiadnej inej obilnine), ako aj dostatok draslíkaktorý je nevyhnutný pre zdravie srdca. Okrem toho je prospešná aj tekutá ryžová kaša pri tráviacich problémoch – má dobré obalové vlastnosti.
Ak hovoríme o bielej okrúhlej a dlhej ryži, potom guľatá ryža obsahuje viac škrobua po uvarení je mäkká a krémová. Dlhá ryža absorbuje vodu mierne, takže sa nelepí a nerozvarí. Existujú aj stredne zrnité odrody ryže – tie tiež obsahujú pomerne veľa škrobu, ale varia sa menej ako guľatá ryža.
Bielu ryžu na chudnutie (akejkoľvek odrody) sa však stále neodporúča používať kvôli jej vysokému glykemickému indexu. Je tiež kontraindikovaná pri cukrovke a skleróze, môže tiež vyvolať tvorbu obličkových kameňov a neodporúča sa, ak máte sklon k zápche.
- Ryža varená na pare
Ide o ryžu, ktorá sa najprv varí v pare a potom sa suší a leští. Je teda tiež leštená, ale po tejto úprave zrná mierne sprehľadnejú a získajú zlatistú farbu.
Ryža varená v pare sa považuje za zdravšiu ako bežná biela ryža – v pare si zachováva približne 80 % živín zo škrupiny. Táto ryža je ideálna aj ako príloha, pretože je krehká.
Je to ryža, ktorá nie je bielená – nazýva sa aj hnedá ryža. Je spracovaná, ale obal z otrúb sa z nej neodstraňuje. Vďaka tomu si zachováva svoje živiny. vitamíny B1, B6, PP, mangán, fosfor, horčík, selén, meď, aminokyseliny, vláknina. Je tiež dobrým zdroj komplexných sacharidov – ktoré sa v tele trávia pomaly a nespôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi.
Na čo je ešte dobrá hnedá ryža – zdravotné benefity:
- čistí cievy, zlepšuje krvný obeh a udržuje hladinu glukózy v krvi;
- normalizuje tráviaci systém;
- zlepšuje metabolizmus
- prospieva srdcu, pľúcam, zraku, nervovému systému, pokožke a vlasom;
- vhodné pre diabetikov.
Nevýhodou je, že hnedá ryža sa varí dlhšie, ťažšie sa žuje a samotné krúpy nevydržia dlho, pretože ryžový obal obsahuje olej a časom môže žltnúť.
- Červená a čierna ryža
Najmenej obľúbené druhy ryže. Málokto o nej vie, ale červená ryža – je tiež najkalorickejšia (dokonca viac ako biela ryža). Má však aj výhody: je znižuje hladinu zlého cholesterolu, zlepšuje činnosť srdca a zdravie pokožkya môžu ho konzumovať diabetici.
Čierna ryža Je obľúbená u zdravo sa stravujúcich ľudí, pretože je obsahuje maximum bielkovín a živín, posilňuje imunitu a zlepšuje zrakOdporúča sa tiež jesť na anémiu. Okrem toho má čierna ryža veľmi nízky obsah sodíka, preto sa odporúča pri ochoreniach obličiek a srdca.
Odpoveď na otázku, ktorá ryža je zdravšia – leštená alebo neleštená – je samozrejme druhá. Čím je ryža menej leštená, tým je zdravšia.
Ako si vybrať ryžu pri nákupe
Ako si vybrať ryžu / foto depositphotos.com
Ak si chcete vybrať dobrú ryžu, postupujte podľa týchto pravidiel:
- kupujte ryžu v priehľadných obaloch alebo na hmotnosť – zrná by mali byť viditeľné;
- uistite sa, že krúpy sú celé, bez kúskov zŕn alebo nečistôt;
- ryža by mala mať rovnakú veľkosť a farbu;
- Nekupujte ryžu, ktorá má veľa bielych kriedovitých zŕn – ide o nezrelé zrná, ktoré zhoršujú chuť ryže.
Ak kupujete bielu leštenú ryžu, tak naopak – nemala by mať žlté zrná, to môže znamenať, že ryža bola skladovaná pri vysokej vlhkosti a môže na nej vzniknúť pleseň.
Predtým sme vám povedali, ako a koľko ryže variť v hrnci, multicookeri a mikrovlnnej rúre.