Olivier je v mnohých rodinách neodmysliteľným pokrmom na novoročnom stole. Ak ste fanúšikom Oliviera, máte šancu urobiť šalát ešte chutnejším.
Olivier je šalát, s ktorým môžete a mali by ste experimentovať / foto depositphotos.com
Olivier je novoročný šalát, ktorý si mnohí spájajú s týmto sviatkom. Dosť jednoduchý, ale zároveň chutný a výdatný pokrm si mnohí obľúbili a dlhé roky sa dostával do sviatočného jedálneho lístka našich mám a starých mám. Ako však ubezpečujú kuchári, Olivier je šalát, s ktorým môžete a mali by ste experimentovať.
Olivier je výborná pochúťka pre deti, ktoré si chcú pochutnať:
Je možné nahradiť uhorky v Olivier
Áno, môžete. Ak pripravujete Olivier a snažíte sa vymyslieť, čo pridať do šalátu namiesto uhoriek, ktoré nemáte po ruke, môžete použiť akékoľvek nakladané huby. Šéfkuchári vám radia, aby ste si vybrali huby s pevnou štruktúrou. Nebudú sa hodiť napríklad šampiňóny, pretože sú pomerne mäkké. Ale opiátové alebo biele hríby budú v šaláte vyzerať skvele. Samozrejme, že huby zmenia chuť šalátu a nebude to ten Olivier, na ktorý ste zvyknutí, ale bude výborný.
gastronom foto
Je možné nahradiť zemiaky v Olivier
Ak sa snažíte trochu schudnúť a neviete, čo pridať do Oliviera namiesto zemiakov – pokojne použite topinambur. Je menej kalorický a nie je taký nebezpečný pre vašu postavu.
Môžete tiež buď znížiť množstvo zemiakov v šaláte, alebo ich nepoužiť vôbec. Olivier bez zemiakov nebude taký výdatný ako klasická verzia, ale nebude menej chutný.
Niektorí kuchári radia namiesto zemiakov použiť zeler alebo varenú ryžu. Ak ste však stále zástancami klasiky – stačí časť zemiakov nahradiť mäsovou plnkou. Chuť šalátu zostane rovnaká, ale kalórie sa výrazne znížia.
Je možné nahradiť vajcia v Olivieri
Ak chcete pripraviť chudú verziu Oliviera a neviete, čo pridať namiesto vajec – pokojne použite solené huby. Samozrejme, huby dodajú šalátu novú chuť, ale jedlu to len prospeje. Šéfkuchári odporúčajú na chudú verziu Oliviera použiť nakladané huby.
Dá sa Olivier pripraviť aj bez klobásy?
Samozrejme, že môžete. Ak pripravujete Olivier a neviete, čo pridať namiesto klobásy, pokojne použite kuracie prsia, šunku alebo mäso z kuracích stehien. Údené kuracie stehná sú pre Olivier ideálne. Dodajú šalátu údenú chuť a vôňu a jedlo zažiari novými farbami.
Do Oliviera môžete pridať aj teľacie, bravčové, morčacie a dokonca aj králičie mäso. Všimnite si, že do Oliviera môžete použiť varené aj pečené mäso. V každom variante bude veľmi výdatný a chutný.
Ak ste zástancom klasickej verzie a po viacerých pokusoch ste sa rozhodli vrátiť k známejšiemu receptu – kúpte si dobrú klobásu. Ak neviete, akú klobásu môžete na Oliviera použiť – vezmite kvalitnú drahú klobásu bez pridaného tuku. Doktorská, Školská, Molochnaja a akákoľvek iná klobása v prírodnom čreve bude pre Oliviera ideálna.
foto depositphotos.com
Čo pridať do Oliviera namiesto hrášku
Ak pripravujete Olivier a neviete, čo pridať namiesto hrášku – pokojne použite akúkoľvek fazuľu. Kuchári odporúčajú použiť varenú fazuľu. Ak použijete už hotovú fazuľu z konzervy, upozorňujeme, že by mala byť bez paradajkovej omáčky.
Namiesto hrášku môžete použiť aj konzervovanú kukuricu alebo kapary. Upozorňujeme však, že tieto výrobky majú veľmi odlišnú chuť od konzervovaného hrášku, na ktorý sme zvyknutí, takže zmenia chuť šalátu. Vďaka kukurici bude jedlo sladké, zatiaľ čo kapary ho urobia mierne slaným.