Ako správne variť ryžu, aby sa nelepila: pomery a jemnosti prípravy

Niekedy sa aj pri všetkej snahe kaša zlepí a stane sa úplne nepožívateľnou. Poradíme vám, ako uvariť ryžu.

Kaša dopadne chutne, ak poznáte všetky jemnosti / foto depositphotos.com

Každý má chvíle, keď sa mu nechce trápiť s obedom alebo večerou. V takom prípade sa zoberie nejaká bielkovina (mäso/ryba) a k nej sa uvarí kaša. Aj v takejto jednoduchej záležitosti sa však skrývajú úskalia. Poďme sa zamyslieť nad tým, ako správne uvariť ryžu a koľko.

Ako správne variť ryžu – dôležité jemnosti

Na začiatok si musíte pripraviť kľúčovú ingredienciu. Podľa odporúčaní ryžu 5-7-krát prepláchnite v studenej vode, aby ste sa zbavili prípadných nečistôt a odstránili prebytočný škrob.

Na varenie sa oplatí použiť hrniec s hrubým dnom, ktorý sa rovnomerne zahreje a následne rozloží teplo po pokrme.

Ako variť ryžu – pomery

Ak sa chcete zaobísť bez váhy, je jednoduchšie všetko odmerať pomocou odmerky alebo dokonca pohára. Koľko vody teda potrebujete na 1 šálku ryže? Na toto množstvo obilnín potrebujeme 2,5 šálky vody. Presne toľko ryža absorbuje a dosiahne dokonalú konzistenciu.

Ako variť ryžu – do vriacej vody alebo nie?

Ryža sa po prepláchnutí zaleje studenou vodou a varí sa na minimálnom ohni 20 minút. Počas tohto obdobia nesmiete dvíhať pokrievku ani ju miešať. Finálne pokrmy je vždy lepšie dochucovať v stave pohotovosti. Ak je všetko čisté so soľou, malo by sa použiť biele korenie – dodá požadovanú pikantnosť, chuť a zároveň neovplyvní vzhľad.

Už skôr sme sa s vami podelili o tipy, ako vybrať ideálnu ryžu na plnenú kapustu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Centrum pre deti a rodiny Kolíňany