Prečo soľ zvlhla a čo robiť: tipy od skúsených hostesiek na záchranu korenia

Ľudstvo sa vo svojej histórii naučilo používať mnoho korenín, ale soľ zostane navždy obľúbenou.

Čo robiť, ak sa soľ zmenila na kameň – dva jednoduché spôsoby, ako získať späť objemnosť / foto depositphotos.com

Soľ je najrozšírenejším korením na našej planéte. Má ju doma každá gazdiná. Toto korenie sa používa do všetkých jedál, dokonca aj do dezertov, a to vďaka svojej schopnosti zvýrazniť chuť. Okrem toho sa používa aj pri upratovaní domu ako abrazívny prostriedok.

Napriek tomu má soľ aj ďalšiu vlastnosť – hygroskopickosť – pohlcuje vodu, čo spôsobuje, že sa doslova mení na kameň. V takom prípade je veľmi ťažké používať korenie na zamýšľaný účel.

My sa dozvedel, čo robiť, ak soľ stvrdla

Najjednoduchším spôsobom riešenia tohto problému je použiť hrubú silu, t. j. jednoducho rozbiť soľný kameň. Môžete však ísť aj inou cestou – soľ vysušiť.

Keď sa korenie zbaví prebytočnej vlhkosti, zmení sa späť na piesok. Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako vysušiť soľ od vlhkosti – v rúre alebo v mikrovlnnej rúre.

Ako vysušiť soľ v rúre – 15 minút a máte hotovo

Toto je veľmi jednoduchý a ľahký spôsob, ako vrátiť koreniu jeho pôvodný vzhľad.

Čo je potrebné:

  • Predhrejte rúru na približne 50-60 stupňov Celzia;
  • Soľ rozotrite čo najtenšie na pergamen na plechu na pečenie;
  • korenie sušíme v rúre asi 10 – 15 minút.

Ak ste na plech nasypali veľa soli alebo potrebujete urýchliť proces sušenia, môžete korenie jemne premiešať. To umožní rovnomerné vysušenie soli.

Keď je proces ukončený, potom treba dať koreniu čas na vychladnutie. Tento spôsob nielenže rýchlo vyrieši problém s vlhkou soľou, ale zachová aj jej chuť.

Ako sušiť soľ v mikrovlnnej rúre – minútová metóda

Ak z nejakého dôvodu nemôžete na sušenie soli použiť rúru, môžete zapnúť mikrovlnnú rúru. Táto metóda bude ešte rýchlejšia.

Čo musíte urobiť:

  1. Hrudky korenia rozotrite v rovnomernej tenkej vrstve na tanier.
  2. Nastavte nízky výkon, inak sa soľ spáli.
  3. Korenie by sa malo zahrievať približne 30-60 sekúnd.

Po uplynutí času skontrolujte soľ, ak je stále vlhká, postup môžete zopakovať. Najdôležitejšie je dbať na to, aby sa korenie neprehrialo.

V prípade, že sa v kuchyni objavia rôzne druhy korenia, je potrebné ich prekonať:

Už skôr My písal, prečo sa rastlinný olej zakalil a ako mu vrátiť pôvodnú farbu a chuť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Centrum pre deti a rodiny Kolíňany