Vývar je niekedy taký náročný, že hostiteľky majú problém udržať ho dokonale zlatistý. Tajomstiev však nie je veľa.
Ako uvariť priehľadný vývar / foto depositphotos.com
Varenie číreho vývaru dokáže zahriať lepšie ako akákoľvek pletenka. Nie všetky gazdinky však vedia, ako ho správne uvariť, aby zvýraznil chuť a zachoval zlatistú farbu.
My sa delí o tajomstvo dokonalého číreho vývaru.
Vývar je základom takmer všetkých polievok. Okrem toho ho mnohí z nás majú radi s vermicelli alebo knedľami. Vývar však najviac milujeme pre jeho sýtozlatú farbu a bohatú chuť.
Ako pripraviť číry vývar?
Najčastejšie sa vývar pripravuje z hydinového mäsa, najmä kuracieho alebo morčacieho. Skúsené gazdinky vedia, ako pripraviť priehľadný vývar z kuracieho mäsa. V prvom rade nezabudnite, že tento pokrm neznáša náhlenie.
Niekoľko tipov:
- vývar pripravujte len z mäsa rozmrazeného na izbovú teplotu, aby sa v ňom nevytvoril vodný kameň, ktorý by ho zakalil;
- mäso dôkladne opláchnite, zalejte studenou vodou, pridajte obľúbené korenie, zeleninu a neolúpanú cibuľu – získa zlatistú farbu, bohatú chuť a odstráni prebytočný zákal;
- varte aspoň hodinu na miernom ohni.
Niekedy sa ženy v domácnosti riadia všetkými radami, ale stále majú otázku, prečo je kurací vývar zakalený. Je pravdepodobné, že vybraný kus mäsa mal v sebe príliš veľa bielkovín, čo ovplyvnilo farbu, alebo sa pokrm prevaril.
Niekedy sa dá situácia zachrániť. Existuje niekoľko možností, čo robiť, ak je váš mäsový vývar zakalený.
3 najlepšie spôsoby, ako zachrániť zakalený vývar:
1. Do zakaleného vývaru pridajte niekoľko kociek ľadu;
2. Ak prvý spôsob nefunguje, použite čistenie vaječným bielkom: vývar ochlaďte na 60-70 °C, vlejte do neho vaječný bielok, priveďte ho do varu a potom ho preceďte cez voľnú tkaninu;
3. Zakalený vývar môže vyčistiť aj niekoľko kociek paradajok nakrájaných na kocky, ktoré mu dodajú originálnu chuť a farbu.