Tieto dva produkty sa zvyčajne vyhadzujú, hoci sú výborným hnojivom pre sadenice.
Čím kŕmiť sadenice, aby rýchlejšie rástli / pixabay.com
Čím kŕmiť sadenice, aby rýchlejšie rástli a neochoreli? Ukázalo sa, že takéto hnojivo je v každej kuchyni, kde sa pije čaj alebo káva.
Predtým sme vám povedali, ako sultánky pomáhajú pestovať silné sadenice.
Namočený čaj a kávová usadenina sa nikde veľmi nepoužívajú. Možno sa raz kávová usadenina použije na výrobu peelingu. Uvarený čaj nemá vôbec žiadnu šancu – putuje rovno do koša na odpadky. Skúsení záhradníci však takýmito dobrými vecami neplytvajú.
Čajový výluh a kávová usadenina pre sadenice – čo dávajú
Existuje niekoľko dôvodov, prečo rastliny potrebujú použitý čajový výluh a kávovú usadeninu:
- Kávová usadenina a použitý čaj sa skladajú z organických látok – keď sa dostanú do pôdy, rozložia sa a obohatia ju. Niektorí záhradkári pridávajú zvyšky kávy a čaju do kompostu: časom sa rozložia a sú dobrým hnojivom pre rastliny.
- Kávové zrná obsahujú dusík a draslík, ktoré rastliny potrebujú pre svoj rast a vývoj.
- Použitý čajový výluh robí pôdu kyprou, priepustnú pre vzduch a vodu.
- Ak pri výsadbe rastlín pridáte čajový výluh, budú silnejšie a odolnejšie voči rôznym chorobám.
- Čajový odvar a káva obsahujú kofeín – odpudzuje slimáky a škodcov, stačí, ak okolo rastlín nasypete kávovú usadeninu.
Dôležité: čaj môže vysušiť pôdu, preto je potrebné udržiavať ju vlhkú. A káva môže pôdu okysliť, v takom prípade by ste mali v prípade potreby použiť popol ako odkysľujúci prostriedok.
Hnojivo pre sadenice – ako používať kávovú usadeninu a kávové nálevy
Ako hnojivo pre sadenice sa dá veľmi jednoducho použiť vylúhovaný výluh a kávová usadenina. Pri sadení sadeníc pridajte na dno šálky štipku použitého sušeného zaváraninového nálevu a zmiešajte kávovú usadeninu s pôdou – rastlinky neochorie.
Dôležité: pred použitím je potrebné kávu vysušiť a kávovú usadeninu upražiť na panvici alebo v rúre.