Nie každá masť je rovnako užitočná – povieme vám, ktorý výrobok je lepšie odmietnuť, aby ste si „nezarobili“ na zdravotné problémy.
Ktorá masť je najškodlivejšia / foto depositphotos.com
Masť je populárny naš krajan výrobok, ktorý je takmer v každej chladničke. Dobre zasýti, dá sa skladovať roky a podľa odborníkov na výživu – masť je veľmi užitočná. Nie všetky sú však také. My sa dozvedel, akú masť a kto môže bez obáv konzumovať a aká je, naopak, zdraviu škodlivá.
Slanina je vrstva tuku, ktorá obsahuje vitamíny, polynenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a je bohatá na selén. Prínosy bravčovej masti je ťažké preceňovať: posilňuje imunitu, odoláva rakovine, chráni cievy pred aterosklerózou, zlepšuje metabolizmus a má dobré žlčopudné vlastnosti. Ukazuje sa však, že nie každá masť je rovnako užitočná.
Čo je škodlivá masť
Existujú rôzne druhy sadla: surové solené, údené, varené a vyprážané. Spomedzi všetkých je užitočná na konzumáciu len surová solená masť – po nasolení prakticky nestráca svoje užitočné vlastnosti.
Slanina z mäsa a mliečnych výrobkov:
Pri varení užitočné látky jednoducho „opustia“ masť. Najškodlivejšia je údená masť a vyprážaná masť. Pri takomto spracovaní vo výrobku vznikajú zdraviu škodlivé karcinogény a jeho zneužívaním si môžete „zarobiť“ na zápal pankreasu, zápal žlčníka, žlčové kamene a vysoký cholesterol v krvi. Preto lekári odporúčajú odmietnuť vyprážanú a údenú masť alebo sa ňou aspoň nenechať uniesť. Nie každý však môže jesť surovú solenú masť.
Aké nebezpečenstvo predstavuje surová bravčová masť a kto by ju nemal jesť
Surová, ale solená bravčová masť môže byť pre zdravie niektorých ľudí tiež nebezpečná. Lekári ju neodporúčajú konzumovať:
- pre ochorenia pečene;
- pri ochorení obličiek;
- s cholelitiázou;
- pri pankreatitíde;
- pri cholecystitíde;
- pri poruchách metabolizmu lipidov;
- ľudia s nadváhou – možno používať len po individuálnej konzultácii s odborníkom na výživu.
Lekári tiež varujú, že by ste nemali jesť starú žltú masť – môže obsahovať karcinogénne a telu škodlivé toxíny.
Najvhodnejšia je nesolená surová bravčová masť. Možno ju jesť každý deň, ale v rozumnej miere – 20-25 g, čo sú 1-2 kusy.
Predtým sme vám podrobne povedali, prečo je vhodné jesť bravčovú masť a aké sú jej výhody.