Každá mamička si kladie otázku, ako spestriť jedálniček dieťaťa tak, aby bol plný zdravých a výživných potravín.
Niekedy môže byť úloha nakŕmiť dieťa naozaj ťažká foto depositphotos.com
Čím kŕmiť dieťa – otázka, ktorá vedie každú matku, keď si vyberá výrobky v obchode a keď stojí pri sporáku.
Samozrejme, väčšinou mamy berú do úvahy, čo deti rady jedia, potom najčastejšie aj varia. O niečo ťažšie je zvládnuť túto úlohu, keď má mama viacero detí.
Zorientovať sa v tom, čím dieťa kŕmiť a čím nie, pomohol známy šéfkuchár Eugen Klopotenko. Radí venovať pozornosť niekoľkým veciam pri varení pre deti.
Čím nekŕmiť deti: tipy
- Raňajkové cereálie nie sú veľmi vhodné, pretože obsahujú veľa cukru a transmastných kyselín. Lepšie je pripraviť si vlastné müsli z kvalitných ovsených vločiek a malého množstva cukru.
- Namiesto ovocného jogurtu z obchodu je lepšie dávať dieťaťu prírodný jogurt s čerstvým/mrazeným/sušeným ovocím a medom. Ovocné jogurty kupované v obchode obsahujú veľa cukru a škrobu.
- Sladkosti – prijateľné s mierou a nie kupované v obchode, ale doma vyrobené.
- Nepriateľom sú sladené limonády, ktoré obsahujú veľa cukru.
- Viac bieleho chudého mäsa, menej mastného červeného mäsa, pretože tak je to pre detský organizmus jednoduchšie.
A šéfkuchár tiež radí mamičkám, aby jedlá pre deti radšej piekli, než vyprážali.
Pripravili sme pre vás aj niekoľko tipov, ako rýchlo nakŕmiť svoje dieťa.
Čím kŕmiť svoje dieťa: recepty
Trochu gurmánskym pokrmom, ktorý si deti určite zamilujú, je detský zeleninový kebab. Možno ním kŕmiť 1,5-ročné a staršie deti.
Na tento kebab potrebujete: žltú papriku – 60 g, cherry paradajky – 12 kusov (150 g.) cibuľu – 0,5 ks soľ – podľa chuti na marinádu: olivový olej – 100 ml, cesnak – 1 strúčik, na servírovanie šalátový list.
Opláchnite ho a papriku nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu vezmeme malú cibuľu, olúpeme ju zo šupky, umyjeme a nakrájame na polkruhy. V hlbokej miske zmiešajte olivový olej a nasekaný cesnak a premiešajte. Do misky vložte pripravenú cibuľu, paradajky, papriku, premiešajte, nesoľte, misku zakryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Drevené špajle, na ktoré sa budú navliekať kúsky zeleniny, je lepšie na nejaký čas namočiť do vody, aby sa pri vyprážaní nespálili.
Misku so zeleninou vyberte z chladničky, osoľte ju a premiešajte. Navlečte ich na špajdle a položte na úzky pekáč, posypte cibuľou z marinády a pokvapkajte marinádou. Potom vložte do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 15 – 20 minút. Počas pečenia prelejte kebab zvyšnou marinádou. Pokrm podávajte na šalátových listoch.
A tu na kŕmenie dieťaťa od 4 rokov môžete použiť kebab z kuracieho filé so zeleninou. Na prípravu potrebujete: kuracie filé – 250 g, paprika – 60 g, cherry paradajky – 75 g (6 ks) cibuľa – 0,5 ks soľ – podľa chuti na marinádu: olivový olej – 100 ml citrónovej šťavy – 2 PL bobkový list – 1 ks cukor – 2 ČL cukru.
Kuracie filé najprv umyjeme a osušíme papierovou utierkou, potom ho nakrájame na kocky veľké asi 1 – 2 cm. Papriku (žltej farby) umyjeme a nakrájame na 1-2 cm plátky. Cherry paradajky umyjeme a cibuľu nakrájame na kocky.
1:
Na marinádu – do hlbokej misy nalejte olivový olej a citrónovú šťavu. Vlož bobkový list a cukor a premiešaj. Zatiaľ nesolíme, ale do marinády vložíme kuracie filé a cibuľu a opäť premiešame. Misku prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na hodinu alebo viac. Marinované mäso vyberte z chladničky, osoľte a navlečte na drevené špajle, striedavo so zeleninou. Položte na formu na pečenie, zalejte marinádou s cibuľou a pošlite do rúry vyhriatej na 190 stupňov, pečte, kým mäso nezhnedne (15 – 20 minút). Podávame na zelených šalátových listoch.
Svoje dieťa môžete začať kŕmiť aj haluškami z tvarohu. Na ich prípravu potrebujete: tvaroh – 500 g, múku – 150 g, vajcia – 2 ks. cukor – 2 lyžičky. soľ – 0,5 lyžičky. Po príprave výrobkov dajte do misy tvaroh, pridajte cukor, soľ, rozšľahajte vajcia a vymiešajte na homogénnu hmotu. Súbežne môžete dať na sporák vodu na varenie halušiek. Do misy s tvarohovou zmesou po malých častiach nasypeme preosiatu múku. Lyžicou vymiesime cesto, keď sa stane celkom hustým, položíme ho na stôl a rukami trochu prehnetieme. Potom vytvarujte klobásu s priemerom 3 cm a nakrájajte ju na rovnako veľké malé kúsky. Keď voda zovrie, osolíme ju a vhodíme do nej halušky. Okamžite premiešajte, aby sa neprilepili na dno hrnca. Po vyplávaní ich varte približne 8 minút. Knedle podávajte horúce s rozpusteným maslom alebo kyslou smotanou. Ak by deti chceli, aby boli knedle sladšie, môžete počas varenia zvýšiť množstvo cukru alebo podávať knedle s džemom.
Aj mamičky veľmi malých detí by mali venovať pozornosť zelenine. To je to, čím kŕmiť dieťa vo veku 1 roka – zeleninou. Faktom je, že dusiť môžete takmer všetku zeleninu a kombinovať ju navzájom, a tiež s mäsom.
Napríklad dusená zelenina s mini mäsovými guľôčkami bude vhodná na kŕmenie dieťaťa vo veku 2-3 rokov. Na ich prípravu potrebujete: zemiaky – 3-4 ks mrkvy – 1 ks paradajky – 1 ks zeleného hrášku, 50 g mletého morčacieho alebo kuracieho mäsa, 200 g soli. Zemiaky a mrkvu ošúpeme, nakrájame na malé kocky a vložíme do hrnca, zalejeme malým množstvom vody. Prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni. Keď sú zemiaky a mrkva mäkké, mierne ich roztlačte lyžicou a pridajte malé mäsové guľôčky a hrášok. Hneď tiež pridáme nadrobno nakrájané paradajky zbavené šupky. Všetko premiešajte, osoľte a zeleninu s miniatúrnymi mäsovými guľôčkami duste pod pokrievkou ďalších 15 minút.
Čím možno kŕmiť deti vo veku 2-3 rokov
Ak vaše dieťa už vyrástlo, bude potrebné, aby matka prehodnotila, čím kŕmiť dieťa v 2-3 rokoch. Najmä je potrebné zvýšiť výživné potraviny v jeho jedálnom lístku. Po 2 rokoch môžete do jedálnička dieťaťa pridať chudé dusené jahňacie mäso, zapekané jedlá alebo plnenú kapustu. Denná norma mäsa pre dieťa vo veku 2-3 rokov by mala byť 90 g. Dieťa je vhodné kŕmiť aj pečeňou. Vo veku dvoch alebo troch rokov môže dieťa dobre jesť pečeň dusenú so zeleninou.
Okrem toho by dieťa malo 2-3-krát týždenne dostávať ryby. Na to je potrebné vyberať chudé druhy s malým množstvom kostí. Nech je to filé, dusené alebo varené s cibuľou a mrkvou.
Mlieko pre dieťa v 2-3 rokoch zostáva hlavným nápojom a pre dobré trávenie potrebuje kefír – 200 g denne. Taktiež by mama mala dieťaťu naďalej podávať surový tvaroh alebo syry.
Zeleniny a ovocia na deň by malo byť aspoň 250 g, približne rovnaké množstvo zemiakov. Môžete podávať sezónne ovocie a zeleninu. V zimnom období sú vhodné nepálivé uhorky.
Dieťa v tomto veku je vhodné na akýkoľvek druh chleba.
A kašu možno urobiť hustejšou pridaním menšieho množstva vody. Ak dieťa nemá rado kašu, pripravte mu ju so sultánkami, sušeným ovocím, medom alebo ako nákyp.
Čím kŕmiť dieťa vo veku 5 rokov
Mnohé mamičky si myslia, že v 5 rokoch možno deti kŕmiť akýmkoľvek jedlom, ale nie je to celkom pravda. Deťom od piatich rokov by sa malo podávať mäso a ryby, zelenina, ovocie a bobuľoviny, kaše a polievky.
Napríklad tento recept umožní mamičke rýchlo nakŕmiť svoje dieťa. Na kašu, ktorej príprava bude trvať 5 minút, budete potrebovať proso – 1 šálku, vodu – 2 šálky, sušené slivky – 1/2 šálky, vlašské orechy – 2 lyžice, maslo a cukor podľa chuti.
Sušené slivky sparíme vriacou vodou, aby napučali. Pšeničnú kašu umyjeme, zmiešame s cukrom a dáme variť, zalejeme vodou. Kašu neustále miešajte, aby sa nepripálila. Oriešky pomelieme a pridáme do kaše, premiešame, pridáme maslo a opäť premiešame. Potom pridajte sušené slivky a dajte dieťaťu.
Čím kŕmiť deti vo veku 10 rokov
V tomto veku dieťa vydáva v škole veľa energie, preto by mala byť výživa 10-ročných detí plná vitamínov a mikroživín.
Na zjednodušenie úlohy uvádzame príklad týždenného jedálneho lístka pre 10-ročné dieťa:
Pondelok
- Raňajky: prosná kaša, sendvič s maslom a syrom, čaj;
- Obed: kuracia polievka s vermikelom, zemiaková kaša, varené kuracie prsia, šalát, chlieb;
- Popoludňajšia desiata: žemľa, čaj, jablko;
- Večera: pohánková kaša s mäsovými guľkami, chlieb, džús .
Utorok
- Raňajky: mliečna kaša s 5 obilninami, varené vajce, kakao;
- Obed: polievka z červenej repy, pohánková kaša s mäsovými guľkami a paradajkovou omáčkou, šalát, chlieb, kompót;
- Popoludňajšia desiata: ovsené sušienky, džús, pomaranč;
- Večera: tvarohový nákyp, chlieb, čaj.
Streda
- Raňajky: mliečna ryžová kaša, sendvič s maslom a syrom, čaj;
- Obed: polievka, dusená kapusta s mäsom, zápražka, chlieb;
- Popoludňajšia desiata: žemľa s tvarohom, kefír;
- Večera: zemiakové placky s kyslou smotanou, kakao.
Štvrtok
- Raňajky: tvarohové koláče, krupicová kaša, kakao;
- Obed: boršč, knedľa so zemiakmi, šalát, chlieb, kompót;
- Popoludňajšia desiata: tvarohový nákyp s omáčkou, jablko alebo banán;
- Večera: ryžová kaša s rybím rezňom, chlieb, mlieko.
Piatok
- Raňajky: ovsená kaša s mliekom, syrový sendvič, varené vajce, čaj;
- Obed: dusené zemiaky s kuracími prsiami, dusená zelenina, čerstvé uhorky, chlieb, kompót;
- Popoludňajšia desiata: palacinky s džemom, čaj, hruška;
- Večera: pohánková kaša s kuracími prsiami, strúhaná červená repa, chlieb, mlieko
Sobota
- Raňajky: palacinky s tvarohom 1-2 kusy, herkulesová mliečna kaša, sendvič so syrom a maslom, kakao;
- Obed: polievka s vermikulou, šalát s čerstvou zeleninou, pilaf s kuracím mäsom, čaj, chlieb;
- Popoludňajšia desiata: ryazhenka, sušienky, banán;
- Večera: dusená zelenina, varené mäso, chlieb, džús.
Nedeľa
- Raňajky: mliečne vermicelli, sendvič so syrom a maslom, čaj;
- Obed: boršč, šalát z červenej repy, zemiaková kaša s rezňom, kompót, chlieb;
- Popoludňajšia desiata: džús, maková buchta, jablko;
- Večera: varená ryba, strúhaná mrkva, prosná kaša, chlieb, mlieko.