Povieme vám, na akom dreve je najlepšie grilovať šašlík a ktoré môže byť zdraviu škodlivé.
Na akom dreve sa dá grilovať šašlik / depositphotos.com
Mnohí majitelia dač a turisti vedia, že šašlik sa nemôže pripravovať na ihličnatom dreve. Nie každý však vie prečo, ale je to naozaj pravda. Vysvetlíme vám, v čom spočíva nebezpečenstvo ihličia a na akom dreve by ste ešte nemali grilovať šašlík.
Aké drevo by sa nemalo používať na pečenie šašlíka
- Ihličnany
Všetko ihličnaté palivové drevo nie je vhodné na pečenie mäsa. Dôvodom je, že pri horení uvoľňujú živice a toxické látky. Šašlik sa po takomto ohni ukáže ako nejedlý a všetko, čo „vyšlo“ z dreva, sa dostane do tela.
- Listnaté druhy
Nepečte kebab na dreve z agátu, jaseňa, topoľa a brestu. Tieto stromy absorbujú veľa znečistenia z prostredia a pri spaľovaní všetko zlé odovzdávajú späť.
- Staré palivové drevo a stavebné materiály
Ak drevo dlho ležalo – na daždi, na slnku, v mraze atď. – nie je vhodné na kebab. Oheň môžete rozložiť, ale mäso na ňom negrilujte. To isté platí pre stavebné materiály, ktoré môžu byť pokryté farbou, lakom – pri horení sa z nich uvoľňuje veľa škodlivých látok.
Na akom dreve je najlepšie grilovať kebab
Nie je tajomstvom, že chuť hotového kebabu ovplyvňuje druh a kvalita dreva. Najlepšie na prípravu mäsa na ohni sú druhy ovocných stromov – konáre a vetvičky. Popol z nich poskytuje dobré teplo, ale zároveň málo dymí.
Nezabúdajte, že kebab nemá rád prudký žár – mäso by ste mali grilovať na tlejúcom ohni z dreveného uhlia. Vtedy sa kebab rovnomerne zohreje a zároveň sa vykúri.
Predtým sme vám povedali, ako dlhšie uchovať chlieb – v tomto priestore môže ležať celé mesiace.